Fundacja im. Wulfa Schumachera

W TROSCE O LASY

Drzewa stanowią istotną część naszego ekosystemu. Oczyszczają powietrze z zanieczyszczeń, produkują tlen i pochłaniają dwutlenek węgla, pełnią zbawienną funkcję katalizatorów, aż w końcu poprawiają nastrój… to tylko niektóre z ich funkcji w życiu każdego człowieka.

Czy wiesz, że… co roku w polskich lasach ląduje średnio 100 tysięcy metrów sześciennych śmieci?  Taka ilość odpadów wypełniłaby bez trudu aż 1000 wagonów kolejowych!

Fundacja im. Wulfa Schumachera swoimi działaniami wspiera społeczność lokalną, a także angażuje się w tematy mające na celu ochronę środowiska. Wiemy, że śmieci pozostawione w lasach stanowią śmiertelne zagrożenie dla zwierząt, mogą przyczynić się do powstawania pożarów, skażenia wody pitnej czy gleby.

W związku z tym wraz Nadleśnictwem Miękinia i klasą 6 Szkoły Podstawowej nr 22 we Wrocławiu w ramach wolontariatu zorganizowaliśmy akcję „Sprzątanie Lasu Mokrzańskiego”. Podczas kilkugodzinnej wędrówki udało nam się wspólnie zebrać ok. 40 worków śmieci! To ogromny sukces w walce z zanieczyszczeniem lokalnych lasów i dowód, że nasze wysiłki mają realny wpływ na poprawę środowiska naturalnego.

Kolejną inicjatywą było wspólne sadzenie drzew z 3 zakładami firmy Schumacher Packaging.

Pracy było dużo, a ilość posadzonych przez naszych wolontariuszy drzew mówi sama za siebie:

Teraz mocno trzymamy kciuki za nowe nasadzenia, które pomogą odbudować lokalne lasy.

W ramach podziękowania za wysiłek i wkład w troskę o najbliższe otoczenie dla uczestników akcji Fundacja przygotowała upominki – biodegradowalne doniczki z nasionami kwiatów oraz miętą.

Zobacz relację z wydarzeń:

Sprzątanie Lasu Mokrzańskiego

Sadzenie drzew